La SAT Llotja de Productes de Proximitat obre nova seu a l'Aldea
La Llotja de Productes de Proximitat de l’Aldea (Baix Ebre) ja està operativa. La nova llotja, impulsada per la SAT Llotja de Productes de Proximitat, està ubicada a les instal·lacions de la Cooperativa de l’Aldea (Agrícola Catalana de l’Aldea), que és un dels nous socis de la SAT Llotja. Des d’aquest nou centre operatiu de l’Aldea, la SAT Llotja dóna sortida a la producció agrícola d’una cinquantena de pagesos de la zona del Delta de l’Ebre.
Segons explica Jordi Dolcet, màxim responsable de la nova llotja i alhora director de la cooperativa, “amb la SAT Llotja de l’Aldea obrim un nou canal de distribució per comercialitzar els nostres productes de proximitat i fer possible que arribin als consumidors i les col·lectivitats de tot el país”. La nova llotja de l’Aldea distribueix fruites, verdures i hortalisses de proximitat i de temporada. A la primavera i l’estiu pebrots, tomàquets, carbassons, cogombres, albergínies, mongeta tendra, patates, síndries i melons; i a la tardor i l’hivern carxofes, coliflors, bròquils, cols, porros i apis, entre d’altres productes.
La SAT Llotja de Proximitat de l’Aldea és la segona llotja del projecte Llotges que entra en funcionament a Catalunya després de la de l’Urgell, que està ubicada a les instal·lacions de la SAT Fruturgell a Castellserà (Lleida). La SAT Llotja de Proximitat de Barcelona, que encara no té una ubicació definitiva, de moment opera des del seu centre logístic de Mercabarna, on disposa d’un magatzem de recepció i distribució de productes, una parada de venda directa, i una flota de camions que distribueixen els productes de proximitat de totes les llotges arreu de Catalunya. Els productes de les llotges també es distribueixen a prop de trenta establiments gourmet de Barcelona.
La SAT Llotja de productes de Proximitat és un projecte de país: un projecte impulsat per la Federació de d’Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya (FEPVP) dissenyat per l’Institut del patrimoni Culinari Català (IPCC) que compta amb el recolzament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i de la PIMEC.
La SAT Llotges de Productes de Proximitat aixopluga sota un mateix NIF petits productors, explotacions agrícoles i ramaderes i cooperatives, garanteix un circuit logístic sense intermediaris així com l’origen i la traçabilitat dels productes. És, en definitiva, un projecte d’economia circular, ja que ajuda a dinamitzar i sostenir l'activitat econòmica del territori, optimitza la producció d'excedents, evita el malbaratament alimentari, simplifica el vincle entre l'oferta i la demanda, optimitza la relació entre preus i costos, garanteix la planificació i el monitoratge de cultius per atendre la demanda pactada i assegura la recuperació i el suport als joves agricultors per garantir el futur de l'agricultura i la sostenibilitat dels nostres sistemes alimentaris, entre d’altres factors.