El conseller David Mascort a la SAT Llotja de Proximitat de l'Urgell: “la Generalitat ajudarà a desenvolupar el projecte Llotges a nivell territorial”
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va visitar ahir les instal·lacions de la SAT Llotja de Proximitat de l’Urgell, on ha conegut de primera mà el projecte Llotges de Productes de Proximitat de Catalunya, un projecte de país pensat per garantir el consum de productes de proximitat a tots els menjadors col·lectius del país que també juga un paper clau en el manteniment de l’activitat agrícola de la pagesia catalana en el futur.
Llorenç Llop, president de la Federació d’Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya –entitat impulsora del projecte Llotges juntament amb l’Institut del Patrimoni Culinari Català–, li ha explicat al conseller que com funcionen les llotges a nivell intern, logístic i territorial, i com és d’important que s’aprovi la nova Llei de Contractació Pública Agroalimentària perquè el projecte Llotges tingui un llarg recorregut. Aquesta Llei, que tothom preveia aprovada fa molts mesos, “és d’una importància cabdal per garantir la supervivència de la pagesia catalana, ja que preveu que el 50% dels productes que s’han de consumir en les col·lectivitats on hi hagi pel mig una licitació pública siguin de proximitat, productes catalans. Les administracions –ha afegit Llop– hi juguen un paper clau: han d’unificar criteris i apostar per la venda de proximitat en totes les seves licitacions”.
Si la llei es tira endavant i s’aplica aquest percentatge, “el futur de la pagesia catalana està garantit”, li ha assegurat Llop al conseller Mascort durant la presentació del projecte, ja que els pagesos “podran planificar adequadament les seves produccions i vendre una bona part de les mateixes a un preu just i pactat als grans operadors de restauració col·lectiva que depenen dels contractes públics com ara escoles, hospitals, presons i residències, entre altres”.
El conseller Mascort ha valorat molt positivament el projecte Llotges. Ha indicant que “és el model a seguir”, i ha afegit que la Generalitat “ajudarà en tot el que estigui al nostre abast per acabar de desenvolupar el projecte a nivell territorial”. Mascort també ha comentat que estan parlant amb el Departament d’Economia per trobar una solució adequada al tema de la reserva del 50 % de productes de proximitat en les licitacions públiques, ja que la normativa europea és molt restrictiva en aquest aspecte. “De totes formes –ha assegurat– d’entrada es podria contemplar que a les licitacions públiques tingui més puntuació qui ofereixi producte de proximitat”.
Mil milions d’euros de facturació anual a Catalunya
El projecte SAT Llotges de Productes de Proximitat neix per coordinar i controlar tot aquest procés. Les Llotges, ha indicat Llop, “garanteixen que tots els pagesos adherits al projecte tenen el segell VENDA DE PROXIMITAT i que poden subministrar tota la demanda generada pels clients gràcies a la planificació i el monitoratge dels seus cultius”. L’objectiu de la SAT Llotges amb la col·laboració de les administracions públiques mitjançant l’aplicació de la nova Llei de Contractació Pública Agroalimentària, és capgirar la situació actual, “on les grans empreses licitadores de restauració col·lectiva, que es beneficien de milions d’euros de diner públic i elaboren els seus menús amb productes de fora del país”, ha indicat Llop, que també ha anunciat que la SAT Llotges ha obert a Mercabarna un magatzem de distribució de productes de proximitat que també dóna servei a 20 botigues de Barcelona.
Segons un estudi elaborat per la revista Restauración Colectiva i la consultora Univer presentat el passat més de març a la fira Alimentaria, actualment, la restauració col·lectiva factura més de 1.000 milions d’euros anuals a Catalunya, i alimenta a més de 570.000 usuaris diàriament. Percentualment, els menjadors escolars són els que més facturen, un 46% del total, seguit de les residències geriàtriques (26%), els hospitals (14%), les empreses (12%) i els centres penitenciaris (2%).
El conseller Mascort ha fet el recorregut per les instal·lacions de la SAT Llotja de Proximitat de l’Urgell (que està ubicada a la SAT Fruturgell de Castellserà), acompanyat per l’esmentat Llorenç Llop; la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica a Lleida, Dolors Vila; el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia; dues regidores de l’Ajuntament de Castellserà, Dolors Pedrós i Helena Laplana, el vicepresident de la SAT Fruturgell, Bernat Ramon i altres membres de la junta directiva d’aquesta SAT.