Els microorganismes milloren la sostenibilitat i la rendibilitat dels cultius catalans

La protecció del medi ambient ha esdevinvertit en un element cabdal del nou context global. En el terreny de l'agricultura, aquest paradigma s'està traduint en una producció més sostenible i respectuosa amb l'entorn. Però no només és una qüestió social i de protecció del planeta, la sostenibilitat en el camp també és la mil

Els fongsels llevatsels bacteris – n'hi ha de molt diversos- i els virus formen part del cosmos que formen els microorganismes. En l'actualitat els treballs de recerca realitzats s'han centrat fonamentalment en els fongs (sobretot micorritzants que formen una simbiosi entre els fongs del sòl i l'arrel) i els bacteris, entre els quals es troben les PGPRs.

Entre els beneficis que aporten, es troben:

·La millora de la salut del sòl.

·Millora el metabolisme dels cultius, per la qual cosa són més resistents davant de condicions adverses.

·La promoció del creixement i desenvolupament de les plantes.

·L' impuls de la qualitat del producte mitjançant l' estimulació dels processos naturals.

Els bioestimulants, per tot l'esmentat, són una solució eficaç per "superar el repte plantejat per la creixent i contínua demanda d'aliments a escala global".

Quins beneficis tenen per als agricultors?

Els beneficis de la nutrició sostenible dels cultius també afecten els agricultors, ara mateix molt afectats pel creixement de l'IPC i la baixa rendibilitat que obtenen en la venda dels seus productes.

Els bioestimulants basats en microorganismes poden "reduir les pèrdues i augmentar el benefici final dels cultius" en oferir una diferenciació del seu producte enfront d'aquells cultivats amb les tècniques amb major presència de químics. I és que, extraient els nutrients del sòl, l'agricultor pot maximitzar el rendiment dels seus cultius amb els mínims recursos.

A més, en l' àmbit mediambiental, afavoreixen:

·Reducció del canvi climàtic.

·Augment de la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles.

·Caiguda de l' erosió dels sòls i desertificació.

·Integració de la productivitat, el medi ambient i la seguretat alimentària.

·Increment de la resiliència dels agricultors.

ESPANYA LIDERA L'ÚS DE BIOESTIMULANTS

Espanya és una de les principals potències mundials en l'ús de bioestimulants, en el marc de l'Estratègia de Biodiversitat per al 2030 de la Unió Europea. Segons els professionals de Sipcam, són principalment dues raons les que hi contribueixen: la gran quantitat d'investigadors i acadèmics – coordinats per la Sefin (Societat Espanyola de Fixació de Nitrogen)- i la sensibilitat ambiental, gràcies a la formació dels agricultors i tècnics espanyols.

 

SIPCAM APOSTA PER L'AGRICULTURA SOSTENIBLE

Al mercat hi ha un ampli catàleg de productes per a l'agricultura sostenible i, molts d'ells, són els bioestimulants de Sipcam Iberia, una companyia que s'ha centrat en la innovació a través de la investigació permanent, amb un compromís permanent amb la sostenibilitat.

 

Per a això compta amb un catàleg de productes innovador i rendible, dissenyat des d'una visió global per a la recerca de solucions però sense renunciar a la rodalia dels agents locals. Perquè, a Sipcam, aposten per relacions duradores i de confiança amb els seus principals clients.

Els fertilitzants naturals són una tendència que no deixa de créixer i Espanya s'ha convertit en líder en la seva utilització. Aquests productes, basats en microorganismes com bioestimulantshan suposat una innovació molt important per al camp i per al treball dels agricultors.

QUINS BENEFICIS TENEN ELS MICROORGANISMES?

La utilització dels microorganismes té gran potencial en l'agricultura perquè, com segons expliquen des de Sipcam – una empresa referent en R+D i la comercialització solucions sostenibles per a l'agricultura-, millora la nutrició de la planta i, a més, genera una collita amb millors propietats: "millor sabor i millor conservació".