La Declaració Agrària DUN 2022 es posa en marxa

  • Noticia via gencat.cat
  • El període de presentació s'obre demà dimarts, 1 de febrer
Foto web NP DUN 2022

La DUN és el sistema que els titulars de les explotacions agràries de Catalunya disposen per a comunicar les dades de les seves explotacions al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el qual es facilita la presentació de les sol·licituds d’ajut i els diferents tràmits i/o comunicacions que han de realitzar per la seva activitat professional.

Es disposa d’un sistema informàtic àgil i modern que permet als titulars de les explotacions agràries sol·licitar els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) per a l’any 2022 i dur a terme altres tràmits davant del Departament.

Aquesta campanya 2022 s’inicia comptant amb l’experiència i l’esforç esmerçat aquests dos darrers anys per part del Departament i de les Entitats Col·laboradores, que han aconseguit, malgrat la pandèmia de la covid-19, efectuar els pagaments dels ajuts de la PAC amb normalitat.

Durant tot l’any 2021 s’ha disposat de les dades de les explotacions per part dels agricultors, ramaders i entitats col·laboradores, i han pogut actualitzar les dades de les seves explotacions, incorporant els canvis en el moment que aquests es produïen.

La DUN és l’eina que serveix per a tenir ben descrites totes les explotacions agràries de Catalunya. En el nou període de la PAC 2023-2027 aquesta informació serà clau per a simplificar i fer més eficients els controls dels ajuts de la PAC que obliga a fer la Comissió Europea. I a la vegada poder prendre les decisions més adequades per al sector agrari de Catalunya.

La versió de 2022 continua ampliant les funcionalitats del que s’anomena ‘Obertura al Declarant’, que millora la interconnexió entre ciutadà i administració, habilitant la consulta de la situació de l’expedient, els imports de tots els ajuts abonats, i permetent l’intercanvi de documentació, que l’any 2021 va representar més de 48.000 documents presentats de forma telemàtica i l’enviament de prop de 50.000 fotografies a través de l’app FotoDUN.

Aquest és el segon any de transició en els ajuts de la PAC. L’any que ve entrarà en vigor la nova normativa del període 2023-2027.

El conjunt de sol·licituds d’ajuts que es gestionen de forma integrada amb la Declaració Agrària DUN representen un total anual de més de 328,8 milions d’euros, dels quals 264 milions d’euros corresponen als ajuts directes i 64,8 milions d’euros als ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022 de la PAC.

Per a més informació:
http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/220131_not_inici_campanya_dun_2022