Els nens de poble tampoc saben què passa a pagès

Unió de Pagesos fa xerrades a escoles de l'entorn rural per tornar a acostar la canalla a la feina i la importància del sector.

 

Anys enrere, una caminada pel bosc amb algú que visqués en un entorn rural era garantia de rebre una lliçó magistral dels noms dels arbres, les plantes o els ocells i altres animals que es podien trobar fent la passejada.

Això encara passa amb la gent més gran o els que es dediquen professionalment a la pagesia, però tot aquest saber s'està perdent a marxes forçades, i més de pressa encara si posem el focus en les noves generacions.

Els pagesos entren a l'aula

Aquest desconeixement i desconnexió de l'entorn rural no és només patrimoni dels nens i nenes de ciutat. És un allunyament que també es dona, i cada vegada més, entre la canalla que viu en entorns rurals.

El sindicat agrari Unió de Pagesos n'és ben conscient, i per això des de fa quatre anys fa xerrades a les escoles del Berguedà explicant la importància de la seva feina, dels productes de proximitat, de ser cívics amb l'entorn o de la sostenibilitat mediambiental.

Els pagesos entren a l'aula

Frenar la desconnexió

 

Toni Bascompte, coordinador d'Unió de Pagesos al Berguedà, fa una xerrada a alumnes de 5è i 6è de primària de l'escola Fedac, de Gironella. Uns nens que, tot i viure en una comarca eminentment rural, també tenen molts dèficits de coneixement sobre l'entorn:

"Veiem clarament que la desconnexió que hi ha amb l'entorn rural i agrícola ja no és exclusiva de les grans ciutats i les àrees urbanes, sinó també de la gent del mateix territori, que té un gran desconeixement del que fem i per què ho fem."

Quan es fan les carxofes? Quin cost mediambiental té portar maduixes a Catalunya des de l'altra punta del món fora de temporada? Són algunes de les preguntes que Unió de Pagesos trasllada als alumnes de Gironella. I ben pocs gosen alçar la mà per respondre-hi.

Hi ha coses que els sorprenen, com ara l'etiquetatge que explica la traçabilitat d'un producte, i que ens pot portar sorpreses com la que explica Bascompte:

"Aquí hi posa que és un ternasco d'Aragó amb denominació d'origen, però si ens ho mirem bé, l'etiqueta ens diu que l'animal ha nascut, s'ha engreixat, sacrificat i envasat a Dinamarca. Això és una estafa i la millor denúncia que es pot fer és no comprar-lo."