RADIO BALAGUER: S'ha presentat a lleida el projecte de les llotges de productes de proximitat.

Aquest divendres s'ha presentat a la diputació de lleida el projecte llotges de productes de proximitat, una nova eina de compra de productes de proximitat pels menjadors de les col·lectivitats creades per l'institut del patrimoni culinari català (ipcc) i la federació. d'empresaris productors de venda de proximitat de catalunya (fepvpc) que compta amb el suport de la direcció general d'alimentació, qualitat i indústries alimentaries de la generalitat. el projecte de les llotges de productes de proximitat busca implementar “un sistema de compra responsable, just i sostenible on les empreses de restauració col·lectiva tindran al seu abast una plataforma de productes de proximitat amb un preu just pactat pels productors”. actualment, segons s'ha explicat durant la presentació del projecte, “els menjadors escolars i les col·lectivitats tenen dinàmiques de compra que no afavoreixen als productors locals”. amb l'adopció d'aquest nou sistema, a més, també s'afavorirà “reduir el malbaratament alimentari als centres escolars i marcar unes pautes de programació de cultius a catalunya”. el projecte s'engloba dins el pla estratègic d'alimentació de catalunya 2021-2026 que té com a un dels seus objectius estratègics “aconseguir que el 50% de l'oferta alimentària de caràcter públic sigui amb producte local, de temporada i de producció. sostenible”.en l'acte d'aquest divendres també s'ha presentat oficialment la llotja de productes de proximitat de la noguera, on es realitzarà la primera prova pilot a nivell de catalunya del projecte llotges de productes de proximitat. aquesta primera llotja, presentada per llorenç llop, president federació d'empresaris productors de venda de proximitat i per bernat ramon pedrós, de la sat fruturgell, “ha de servir de model per als futurs llotges que es posin en funcionament en el territori”. segons han explicat els promotors, la federació i fruturgell han estimulat als seus socis per tirar endavant el projecte ja que “els pagesos han de ser els veritables motors” d'aquesta iniciativa. durant l'acte de presentació del projecte han intervingut carles gibert, vicepresident del patronat de promoció econòmica de la diputació de lleida i joan gòdia, director general d'empreses agroalimentàries, qualitat i gastronomia de la generalitat. aquestes dues institucions donen suport i col·laboració amb la implementació del projecte. també ha intervingut pepa aymamí, creadora d'aquest programa i directora de l' institut del patrimoni culinari català. Carles Gibert ha afirmat que “és molt important que el consum dels productes de proximitat comenci a les escoles perquè així es fomenta l'agricultura de proximitat, que és font de salut i de sostenibilitat, tant a nivell de país com planetari”. joan gòdia, per la seva part, ha indicat que “cal fer una transició de polítiques agrícoles cap a polítiques agroalimentàries”. en la seva opinió, cal fer un pacte nacional per l'alimentació. ”el primer pas ja l'hem fet, és el pla estratègic d'alimentació de catalunya 2021-26, un pla basat en l'economia circular, sostenible, arrelat al territori, just, equitatiu i cohesionat i que, a més, és saludable i de confiança”. finalment, pepa aymamí ha indicat que “sinó cuidem el producte local no tindrem cuina en el futur. és molt important que els menjadors col·lectius incentivin el consum de productes de proximitat i de temporada en els seus menús, d'això depèn el futur del sector”. segons s'ha explicat durant la presentació del projecte, els llotges de productes de proximitat “permetran connectar als productors amb els gestors de menjadors i amb les empreses de restauració col·lectiva de catalunya”. els llotges “afavoriran als productors locals, que podran planificar la producció d'acord amb les directrius emanades de la mateixa demanda”. facilitarà una major i millor connexió entre l'oferta i la demanda, “optimitzant la relació entre preus i costos”. finalment, de retruc, “també incentivarà una alimentació saludable i sostenible entre els consumidors finals”, a més d'ajudar els gestors i les empreses intermediàries. durant l'acte també s' han presentat els estudis diagnosi de l'oferta i la demanda dels menjadors escolars amb licitacions públiques, elaborat conjuntament per l'institut del patrimoni culinari català i la federació d'empresaris productors de venda de proximitat de catalunya, i l'informe tècnic de viabilitat. econòmica per a una plataforma de distribució agroalimentària de proximitat, que ha fet possible la pimec. el primer, presentat per rocío díaz, de l'ipcc, fa un retrat molt acurat i realista sobre la situació actual dels menjadors escolars. el segon, que han presentat pere cot i àngel hermosilla, mostra les claus econòmiques que han de determinar la bona implementació del projecte en el territori. Neus Colet, directora general de contractació pública de la generalitat,