LA FEDERACIÓ PRESENTA UNA NOVA EINA DE COMPRA DE PRODUCTES DE PROXIMITAT PELS MENJADORS DE LES COL·LECTIVITATS.

Es tracta del projecte 'Llotges de Productes de Proximitat' creat per l'Institut del Patrimoni Culinari Català, la Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya i la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentaries de la Generalitat.

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert; el president Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat, Llorenç Llop; el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i la directora de l'Institut del Patrimoni Culinari Català, Pep Aymamí, han presidit, a la sala d'actes de la Diputació de Lleida, la presentació del projecte Llotges. . de Productes de Proximitat, una nova eina de compra de productes de proximitat pels menjadors de les col·lectivitats creades per l'Institut del Patrimoni Culinari Català, la Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya i la Direcció General d'Alimentació. . , Qualitat i Indústries Alimentaries de la Generalitat.

 

El projecte de les 'Llotges de Productes de Proximitat' busca implementar un sistema de compra responsable, just i sostenible en les quals les empreses de restauració col·lectiva tindran al seu abast una plataforma de productes de proximitat amb un preu just pactat pels productors. Actualment, els menjadors escolars i les col·lectivitats tenen dinàmiques de compra que no afavoreixen als productors locals. Amb l'adopció d'aquest nou sistema, a més, també s'afavorirà el malbaratament alimentari als centres escolars i marcar unes pautes de programació de cultiu a Catalunya.

 

El projecte s'engloba dins el Pla Estratègic d'Alimentació de Catalunya 2021-2026 que té com a un dels seus objectius estratègics “aconseguir que el 50% de l'oferta alimentària de caràcter públic sigui amb producte local, de temporada i de producció. sostenible”.

 

Carles Gibert ha afirmat que “és molt important que el consum dels productes de proximitat comenci a les escoles perquè així fomenta l'agricultura de proximitat, que és font de salut i de sostenibilitat, tant a nivell de país com planetari”.

 

Joan Gòdia, per la seva part, ha assenyalat que “cal fer una transició de polítiques agrícoles cap a polítiques agroalimentàries”. En la seva opinió, cal fer un pacte nacional per l'alimentació. “El primer pas ja l'hem fet, és el Pla Estratègic d'Alimentació de Catalunya 2021-26, un pla basat en l'economia circular, sostenible, arrelat al territori, just, equitatiu i cohesionat i que, a més, és saludable i de confiança”.

 

Finalment, Pepa Aymamí ha indicat que “sinó cuidem el producte local no tindrem cuina en el futur. És molt important que els menjadors col·lectius incentivin el consum de productes de proximitat i de temporada en els seus menús, d'això depèn el futur del sector”.

 

La jornada ha comptat amb la presentació del “Projecte les llotges, estudis de diagnosi i viabilitat”, a càrrec de Rocío Díaz, de l'Institut Patrimoni Culinari Català, amb el tema “Diagnosi de l'oferta i la demanda dels menjadors escolars amb licitacions públiques”; i de Pere Cot i Àngel Hermosilla, de PIMEC, amb “Informe tècnic de viabilitat econòmica per a una plataforma de distribució agroalimentària de proximitat”.

 

Ha continuat amb “La contractació pública dels menjadors escolars a Catalunya, a càrrec de Neus Colet, directora general de Contractació Pública; i ha acabat amb la presentació de la primera plataforma de productes de proximitat La Noguera, a càrrec de Llorenç Llop i de Bernat Ramon Pedrós, de SAT Fruturgell.

 

Aquesta iniciativa neix a les reunions de treball amb agents de la restauració col·lectiva, on es va posar de manifest la problemàtica que tenen amb la compra de productes de proximitat per tal d'obrir les seves necessitats. Això és va evidenciar a l'estudi “La restauració col·lectiva a Catalunya. Radiografia i diagnosi d'un sector ignorat”.

 

Les Llotges de Productes de Proximitat permetran connectar als productors amb els gestors de menjadors i amb les empreses de restauració col·lectiva de Catalunya. Les Llotges afavoriran als productors locals, que podran planificar la producció d'acord amb les directrius emanades de la mateixa demanda. També facilitarà una major i millor connexió entre l'oferta i la demanda, optimitzant la relació entre preus i costos. Finalment, de retruc, també incentivarà una alimentació saludable i sostenible entre els consumidors finals, a més d'ajudar els gestors i les empreses intermediàries.

 

RECULL DE PREMSA: 

  1. Diputació de Lleida: https://bit.ly/3oih32f 
  2. Ràdio Balaguer: https://bit.ly/3L1wtSh
  3. Tot Lleida: https://bit.ly/3AZECSD
  4. Comarques de Ponent.com:  https://bit.ly/3ojgJAx
  5. Diari Segre:  https://bit.ly/3GneXnO
  6. Diari La Mañana:  https://bit.ly/3oFF8R1
  7. Lleida Ràdio:  https://bit.ly/3AUPSzS
  8. Catalunya Ràdio :  https://bit.ly/3HzCKCo
  9. Lleida TV :( A partir minut 14'08''):  https://bit.ly/3seBRJ0
  10. Territoris.cat :  https://bit.ly/3Go5jSa