La producció de verdures congelades ha descendit per primera vegada en deu anys

Notícia via Restauración Colectiva

L'impacte de la climatologia ha generat un descens en la producció de verdures del 8%, afectant la majoria de les categories, sent els pèsols, els espinacs, les mongetes verdes i la ceba les que han registrat majors descensos, amb caigudes que assoleixen fins al 35%. Aquest descens en la producció, unit a l' augment generalitzat en els costos, està incidint en el desenvolupament de la indústria de vegetals congelats.
 

 

L'Associació Espanyola de Fabricants de Vegetals Congelats (Asevec), agrupació composta per vuit companyies que representen el 95% de la producció nacional, ha anunciat un descens en la producció de verdures congelades que supera el 8%.

Aquest descens suposa un canvi dràstic en la tendència de creixement que es mantenia des de fa més de deu anys i que ha consolidat la indústria espanyola de verdures ultracongelades en una de les més avançades i competitives a nivell internacional. La caiguda en les xifres de producció s'ha degut fonamentalment a una climatologia molt adversa que, segons l'Agència Espanyola de Meteorologia, ha confirmat el 2022 com el tercer any més sec des del 1961.

Per categories, entre les verdures de major volum destaca el descens en la producció de pèsol, amb més del 35%, seguit dels espinacs (-23%), cebes (-23%), patates (-19%), calabacín (-19%) o mongetes verdes (-19%). Entre les poques categories que es mantenen, o que augmenten lleugerament la producció, destaquen el bròquil, que augmenta un 8%, o l'arròs que creix un 7%.

Un descens, pràcticament generalitzat en la producció, al qual se suma l'impacte de l'increment de costos de les matèries primeres i insumes (principalment energia i fertilitzants) que, segons ha manifestat José Félix Liberal, president de l'Associació, "està requerint de notables esforços en tot el sector per a continuar enfortint la capacitat competitiva de les nostres empreses en l'àmbit internacional, esmorteint també en tot el possible la seva incidència en els preus com ve fent el sector en aquestes últimes campanyes".

L'agricultura espanyola juga un paper clau a nivell mundial, tenint en compte que "la superfície i tractament dels cultius, els mètodes a l'hora de processar els aliments i la qualitat del producte ofert posicionen el nostre país com un dels líders del sector", conclou el president de l'associació.

Mercat general d'aliments congelats a l'alça

Tal com vam publicar la setmana passada, al contrari que el sector concret de les verdures, el mercat general d'aliments congelats va superar el 2022 el nivell prepandèmia. Després d'haver iniciat la seva recuperació el 2021, s'estima que el 2022 el valor del mercat d'aliments congelats va créixer prop d'un 3%, aproximant-se als 5.000 milions d'euros i sobrepassant ja el màxim històric de 2019. Cal destacar especialment el dinamisme dels segments de plats preparats i patata prefrita congelats, els de millor comportament en el conjunt de l' any, ambdós amb taxes de variació properes al 6%.