Prop d'11.200 comensals participen en la campanya de pesca artesanal de Mensa Cívica

Al voltant d'11.200 comensals de 64 menjadors de restauració col·lectiva com escoles infantils, col·legis i hospitals, han participat a la 'I Campanya de pesca artesanal per la defensa del futur dels nostres mars', amb què Mensa Cívica ha volgut potenciar el consum de peix de fonts sostenibles a les col·lectivitats. La campanya, que s'ha dut a terme entre els dies 17 i 24 de novembre, ha coincidit amb el dia 21, Dia Mundial de la Pesca per conscienciar també sobre el valor de protegir els entorns marins valuosos i els mitjans de subsistència de la pesca , particularment al nostre país. Els diferents centres participants han ofert als comensals, almenys una vegada durant aquesta setmana, peix d'origen sostenible.

Tal com expliquen els responsables de Mensa Cívica, “els oceans i mars juguen un paper fonamental en la nostra salut i salut del planeta; els experts en aquest àmbit estan d'acord que els recursos de l'oceà no només són limitats, sinó que a més han disminuït de manera alarmant a causa de la contaminació, la sobrepesca, l'aqüicultura, el canvi climàtic, etc. A més, una gran proporció de la producció pesquera i aqüícola es perd o es desaprofita: el 35%. Això s'ha de reduir per millorar l'eficiència i la sostenibilitat del sector, a través de polítiques apropiades, marcs reguladors, desenvolupament de capacitats, serveis i infraestructura, així com accés físic als mercats”.

Així mateix, seguir menjant peix en una emergència climàtica i ambienta és un assumpte complex sense una resposta completament senzilla perquè tot el que mengem té una empremta ambiental i igual que molts aliments, l'impacte ambiental del peix varia molt segons l'espècie i la forma en que es captura o es cultiva.

Sabem que tota la problemàtica actual del peix té molt a veure amb la lògica de l'economia neoliberal que mercantilitza els aliments, equiparant-los als processos industrials i el benefici empresarial a curt termini, sense voler assumir cap cost social o mediambiental. Però si de veritat volem una sostenibilitat planetària, hem d'apostar per sistemes de pesca artesanal que no facin malbé els ecosistemes marins, que respectin els cicles de reproducció i estacionalitat de les espècies, i que ofereixin una vida digna per a centenars de pescadors i mariscadores de les nostres costes on es continuen utilitzant tècniques tradicionals”.

La reacció als problemes de degradació dels mars i els problemes mediambientals que ens afecten comencen a tenir una resposta tardana. L''Estratègia de la granja a taula' destaca que la Comissió intensificarà els seus esforços, a través de la Política Pesquera Comuna (PPC), per portar les poblacions de peixos a nivells sostenibles i per enfortir l'ordenació pesquera a la Mediterrània, en cooperació amb tots els estats costaners, i reavaluar, per al 2022, com la PPC aborda els riscos provocats pel canvi climàtic.

Tot i això, asseguren des de Mensa Cívica, “el que veritablement ens preocupa és que no s'inclogui una menció als petits pescadors o fins i tot a la necessitat d'aconseguir una major coordinació dels recursos nacionals existents i de fixar mètodes comuns per adquirir recursos nous. Així doncs considerem urgent aconseguir unes costes més resilients i que els centres de restauració col·lectiva i social del nostre país apostin per comprar i consumir peix i marisc que provingui de fonts sostenibles que contribueixin a la sostenibilitat socioeconòmica i ecològica del sector pesquer, evitant per complet el peix d'espècies amenaçades, complint la talla mínima legal establerta i escollint peix sostenible certificat”.

Aquest dijous 2 de desembre a les 18:30 hores, després del seminari que es va realitzar el 8 de juny passat sobre el peix al sector hospitalari, l'entitat ha organitzat un seminari sota el títol “El paper dels operadors logístics a la pesca artesanal” (informació, detalls i inscripció a la nostra Agenda). Juntament amb diversos actors del sector productiu i logístic de la pesca, es debatrà com posar en valor els productes marins al llarg de la cadena de subministrament.

Cal recordar, finalment, que l'any que ve, el 2022, l'Organització de les Nacionals Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) l'ha anomenat Any Internacional per a la Pesca i l'Aqüicultura Artesanal.