La Generalitat va adjudicar el 67,4% dels seus contractes a petites i mitjanes empreses l'any 2021

  • Les PIME amb seu social a Catalunya han estat les principals destinatàries amb 5.856 contractes, el 48% del total
  • El 73,5% dels 620 contractes d’emergència que es van fer per cobrir necessitats derivades de la pandèmia van recaure en petites i mitjanes empreses
  • Per primera vegada, en els anys 2020 i 2021 l’import adjudicat a les PIME va superar els 1.000 milions d’euros

La Generalitat de Catalunya i els ens que configuren el seu sector públic van adjudicar l’any 2021 un total de 12.221 contractes per un import de 2.793 milions d’euros, sense tenir en compte els contractes tramitats per emergència. D’aquests, 8.232 van ser per a petites i mitjanes empreses per 965 milions d’euros, el 67,4% i el 35% del total adjudicat, respectivament. El 53,6% de l’import va recaure en adjudicataris amb seu social a Catalunya i el 45,5% de la resta d’Espanya. Només el 0,8% de l’import (22 milions d’euros) va anar per a empreses estrangeres (140 empreses).

Aquestes són algunes de les dades que es poden trobar a l’Informe d’indicadors de les tipologies d’adjudicataris amb especial referència a les PIME corresponent a l’exercici 2021. Aquest és un document que des del 2011 elabora la Direcció General de Contractació Pública del Departament d’Economia i Hisenda que avui s’ha presentat en una Jornada a l’Auditori del Districte Administratiu de la Generalitat a Barcelona sota el títol “Les PIME i la contractació pública: estratègia per als propers 4 anys”.

 

  • Taula rodona
  • Taula rodona sobre compra pública alimentària sana, justa i sostenible

 

 

20220713-jornada-pime-taula2bis

En aquest sentit, durant el seu discurs d’inauguració de la Jornada la directora general de Contractació Pública de la Generalitat, Neus Colet, ha subratllat la importància de disposar a Catalunya d’aquestes dades “que han de servir de guia i de diagnosi per prendre mesures per avaluar la concurrència amb les PIME i adoptar les mesures que s’escaiguin en matèria de contractació pública”. Segons Colet, l’objectiu és “contribuir a la reactivació econòmica, aprofitant el potencial que té la contractació pública com a tractor econòmic i d’innovació”, pel seu pes en termes de PIB (a l’entorn del 14%) i, en particular,“per articular mesures d’accés a les licitacions per a les PIME, els autònoms i les entitats d’economia social”, ha conclòs.

Per la seva banda, la directora general de Fons Europeus, Mariona Sanz, ha destacat “la necessària participació” de les PIME en l’execució dels fons Next Generation i ha posat en valor el seu paper a l’hora de “reindustrialitzar Europa perquè sigui molt més resilient davant de possibles futurs embats”. Sanz ha aprofitat la seva intervenció per animar les pimes a “ser sistemàtiques” i exerciruna “vigilància contínua” si volen accedir als recursos del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i que estiguin alerta a l’activitat dels tres nivells d’administració que els desenvolupen: estatal, autonòmic i local. “Les oportunitats existeixen, però s’han de treballar”, ha advertit.

Finalment, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, ha centrat la seva intervenció en l’acord que el Govern va aprovar el passat 31 de maig sobre la contractació pública de serveis d’alimentació prioritzant els productes saludables i sostenibles per davant del preu. El secretari ha assegurat que l’objectiu d’aquest decret “és garantir que en centres públics com menjadors escolars, centres residencials, centres penitenciaris i hospitals, entre d’altres, es consumeixin majoritàriament productes frescos, de temporada i de proximitat”. Castellanos ha explicat que fins ara "no hi havia hagut un compromís i unes mesures tant específiques com les que tenim avui sobre la taula” i ha posat en valor que “és un acord transversal, ja que compromet fins a 8 departaments de la Generalitat”.

L’impacte de la Covid-19 no afecta la mitjana de contractes adjudicats a les PIME, inclosos els d’emergència, que es manté en el 67,7% en el període 2017-2021

L’informe analitza estadísticament les adjudicacions de contractació pública efectuades pels diferents departaments de la Generalitat i del seu Sector Públic, així com de les universitats catalanes durant l’exercici anterior. Segons els resultats obtinguts, es conclou que l’activitat contractual del 2021 encara ha estat condicionada per la pandèmia de la COVID-19, si bé ja no amb tanta intensitat de l’any 2020, tal com es reflecteix en la contractació d’emergència (que s’analitza de manera independent en aquest informe) i que va disminuir respecte l’exercici anterior i se situa en 620 licitacions per 221 milions d’euros, versus 6.410 contractes per 787 milions d’euros el 2020, però lluny encara de l’activitat del 2019 (127 contractes d’emergència per valor de 42 milions d’euros). De les 620 adjudicacions que es van efectuar per aquesta via l’any 2021, el 73,5% va recaure en les PIME.

De fet, si es té en compte la contractació d’emergència el nombre de contractes adjudicats a petites i mitjanes empreses s’incrementa fins als 8.688 contractes per un import de 1.121 milions d’euros, el 67,7% i 37,2%, respectivament. Uns percentatges que es mantenen en la mitjana dels darrers cinc anys (70% i 44%).

Més informació; https://contractacio.gencat.cat/ca/difusio/actualitat/noticia/20220713-jornada-pime.