Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes d'abril

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes d’abril en diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022.

Així, el Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya participarà, els dies 26 i 27 d’abril, en la jornada de tancament del projecte transnacional JOIN (Job Innovation and Networking in the rural areas). Aquesta jornada serà la posada en comú dels grups Leader participants (d’Itàlia, Còrsega, França, i Catalunya) per a cloure el projecte, conèixer els resultats de la seva avaluació, i analitzar possibles col·laboracions futures. La jornada tindrà lloc a Puegnago del Garda (Brescia – Itàlia), i es podrà seguir en línia.

I aquest és el conjunt d’actuacions previstes per a aquest mes d’abril:

Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Sessió informativa d’Ajuts Leader

Data i lloc: 5 d’abril de 2022 en línia per ZOOM

Horari: de 11h a 12h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Sessió sobre el procediment dels Ajuts Leader per a futurs sol·licitants de la convocatòria 2022, dirigida a empreses interessades a fer-ho.

Més informació: https://www.noguerasegrianord.cat/ajuts-leader/inscripcio-jornades-leader-2021

Curs ‘Els reptes del món rural i les noves economies’. Sessió ‘Retenció del jovent i atracció de talent’

Data i lloc: 8 abril, telemàtic

Horari: de 10.00 a 13.00 h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell - Cerdanya

Formació promoguda per l’àrea de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona, que té com a objectius:

  1. Identificar els principals reptes a què ha de fer front el món rural actual.
  2. Donar a conèixer nous models econòmics que suggereixen noves activitats econòmiques lligades als entorns rurals.
  3. Conèixer casos d’experiències que hagin impulsat iniciatives innovadores per a fer front a aquests reptes des de la ruralitat.

I els d’aquesta sessió corresponent al Repte 3. ‘Retenció del jovent i atracció de talent’:

  • Posar fre a l’èxode juvenil amb eines innovadores de retenció del jovent i del seu talent en benefici d’iniciatives empresarials que arrelin en entorns rurals. Economia creativa. Economia circular. Economia social, i solidària.
  • Experiència convidada que il·lustri la creació d’una activitat econòmica liderada per joves en un territori rural: ‘Arrelat’t fent Pirineu’, per a activar projectes amb retorn social al territori. Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell - Cerdanya
  • Taller pràctic per a definir una proposta d’intervenció local.

Aquesta activitat s’adreça a personal de l’administració pública de la demarcació de Girona, preferentment personal tècnic de desenvolupament econòmic local.

Més informació: https://formacio.ddgi.cat/product/els-reptes-del-mon-rural-i-les-noves-economies/

Taller de síntesi de reptes al voltant de la Salut Mental i el Paisatge de la Garrotxa

Data i lloc: 8 d'abril lloc: Espai Cràter, Zona sísmica. Olot

Horaari: 9:30 a 14:00 h

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)

L’objectiu d’aquesta jornada és aprofundir en els reptes i sub-reptes al voltant de la Salut Mental i el Paisatge extrets de la sessió participativa del passat 28 de juny de 2021. I alhora, poder identificar més problemàtiques i oportunitats existents. La sessió serà un espai obert per a debatre i compartir informació en relació a aquestes problemàtiques, que posteriorment es desenvoluparan des del territori i des de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Es tracta d’un acte organitzat per diferents entitats i organismes de la comarca de la Garrotxa i vertebrat a través del Laboratori de l’Espai Cràter. I està destinat a especialistes en el camp de la Salut mental i el Paisatge.

Networking Jove de la Noguera

Data i lloc: 11 d’abril de 2022 al Consell Comarcal de la Noguera

Horari: de 9.00h a 13.30h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

L'Oficina Jove de la Noguera i l’esmentat Consorci organitzen organitza una sessió de networking per tal que empreses del territori puguin explicar als joves que busquen feina quines són les seves ofertes laborals; i posteriorment hi haurà un espai on joves i empreses podran interactuar, així com participar en tallers conjuntament.

Sessió dirigida a joves que busquen feina i empreses que busquen joves

Més informació: https://www.noguerasegrianord.cat/networking-joves-empreses

Eines per a millorar la productivitat digital. Formació Start Up Rural 2022

Data i lloc: 20, 21, 27 i 28 d’abril, en format telemàtic

Horari: de 17.00 a 19.00

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

La necessitat d’una millor comprensió i aplicació de solucions a les eines digitals dels emprenedors Leader és una de les mancances que recurrentment surten indicades en la diagnosi d’accelerabilitat que se’ls hi aplica cada any. Així, aquesta formació es dirigeix a l’emprenedoria Leader d’arreu de Catalunya per a formar-los en la gestió del seu projecte dins de l’esfera digital.

S’adreça a persones i entitats que han rebut o estan rebent l’ajut Leader en alguna de les convocatòries vigents.

Continguts de la formació:

https://docs.google.com/document/d/1qM9l_cVSAMt56zTHGf0COgvcpkVH33cSxrvPqp729zI/edit

Formulari d’inscripció:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdoREvQiA07Qm-QarxJjCBCsjIBT7ZTuUxpI1qKOe5z6wZpqA/viewform

Sessió de Treball: Guia FER (Futurs Emprenedors Rurals)

Data i lloc: 26 d’abril, en línia (ZOOM)

Horari: de 9.30h a 11.00h

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Sessió interna per a la finalització de la guia per a empreses per tal d'oferir recomanacions i propostes d'activitats quan realitzen visites d'alumnes de cicle superior de primària a la seva empresa.

Adreçada a gerents i tècnics Leader, emprenedores del territori i comunitat docent.

Jornada tancament projecte transnacional JOIN (Job Innovation and Networking in the rural areas)

Data i lloc: 26 o 27 abril, Puegnago del Garda, (Brescia) Itàlia. Assistència virtual

Horari: 8.30 - 14.00

Participa: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell - Cerdanya

Com ja s’ha esmentat, serà la posada en comú dels grups Leader d’Itàlia, Còrsega, França i Catalunya participants en el projecte, per tal de cloure’l, conèixer els resultats de la seva avaluació, i analitzar possibles col·laboracions futures.

Així, la jornada s’adreça a representants institucionals dels grups italians, personal tècnic dels grups participants, i organitzacions que han participat en el projecte.

Més informació: https://www.join-leader.com/

Jornada de reequilibri territorial de la Garrotxa

Data i lloc: 29 d’abril lloc: Olot (a concretar) – Possibilitat de canvi de data

Horari: 10.00h a 13.00h

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)

En el marc del projecte Odisseu, es proposa una segona jornada participativa entorn del reequilibri territorial de la Garrotxa. Aquesta jornada ve precedida d’una primera sessió on-line, el passat 17 de desembre, que va consistir en una curta trobada per a tenir un primer contacte per a validar la crida que es plantejava, mesurar l'interès en la proposta, i recollir comentaris.

Aquesta segona sessió presencial s’estructura amb l’objectiu de poder elaborar un pla d’acció per al reequilibri territorial en línia amb el Pla Estratègic de la Garrotxa (2020-2030), i designar un equip motor que vetlli pels acords presos.

S’adreça a tècnics comarcals en els àmbits d’habitatge, ocupació, serveis socials, turisme, educació, sanitat, paisatge, i cultura.

Val a dir que per al passat 1 d’abril estava prevista la ‘Jornada Connect@: Innovació, Talent i Ruralitat’, a Tarragona, organitzada pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del CampL’objectiu d’aquesta jornada era donar a conèixer i posar en valor els programes que desenvolupen, en l’àmbit de l’Ocupació l’Emprenedoria, les entitats locals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, i del Baix Penedès per a la seva població. Alhora, també es volia donar visibilitat a la comunitat emprenedora d’aquest territori mitjançant un espai de trobada i de networking, amb l'exposició de gairebé una trentena d'experiències emprenedores, on poder compartir contactes i realitzar sinèrgies.

La jornada anava adreçada a entitats de promoció econòmica a nivell local, comarcal, i de la demarcació de Tarragona.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2022_04